Rosita Björk.

Vinnaren i recepttävlingen Österbotten på tallriken är utsedd!

7.9.2024

En rätt som kombinerar bland annat gäddfärs, grädde och dill med potatis blev ett vinnande koncept i recepttävlingen Österbotten på tallriken. Landskapets smakligaste huvudrätt kallas ”Björkas gäddfärssås” och är tillagad av Rosita Björk från Jungsund, Korsholm.

Vinnaren i recepttävlingen korades på den nationella närmatsdagen lördagen den 7 september vid Älvtorget i Veikars, Korsholm.

Recepttävlingen ordnades i samarbete mellan ProAgria Lantbrukssällskapets projekt Kvarken Plate – Österbotten på tallriken och Österbottens förbund. Grundidén var att engagera österbottningarna gemensamt kring nytänkande närmat. Genom tävlingen ville arrangörerna hitta en god och festlig huvudrätt som representerar Österbotten och till största del bygger på lokala råvaror.

Bidrag kunde lämnas in under tiden 20.5–7.7.2024. De sex bästa bidragen gjorde upp i en finalomgång där rätten tillagades för en smakjury.

På bild: Rosita Björk, recepttävlingens vinnare.

Foto: Erik Åhman

Gå till "Aktuellt från förbundet"