Projektstory: Vasa universitet förenar sina krafter med företag – det nya konceptet CoDoc förankrar doktorandforskning direkt i samhällets behov
Vasa universitet satsar på doktorandforskningens samhälleliga verkningar med hjälp av sitt nya samarbetskoncept CoDoc. Konceptet går ut på att bedriva forskningssamarbete med företag och andra aktörer utanför universitetet genom samfinansierad doktorandforskning.
Österbottens förbund medfinansierade Vasa universitets projekt för ett samarbetskoncept mellan doktorander och företag med medel för hållbar tillväxt och livskraft i regionerna. I projektet tog Vasa universitet tillsammans med företag och sammanslutningar i regionen fram ett nytt samarbetskoncept, Collaborative Doctoral Partnership Model (CoDoc).
CoDoc gör det möjligt för doktorander och företag (eller andra sammanslutningar) att samarbeta inom doktorandforskning. Forskningstemana i doktorsavhandlingarna tar då avstamp i framför allt de utmaningar som global konkurrens för med sig för företag i regionen, deras ambitioner att stimulera innovation samt forsknings- och utvecklingsintressen.
I praktiken innebär konceptet att en del av materialet för forskningen och temat bottnar i företagets behov medan ansvaret för den akademiska forskningen ligger hos doktoranden, som stöttas av sina handledare. Handledarna från universitetet är framstående experter inom sitt forskningsområde, och en representant för företaget deltar också i handledningen enligt överenskommelse. CoDoc-samarbetet bygger på samfinansiering så att de två första åren av doktorandforskningen finansieras av samarbetsparten och de två sista åren av Vasa universitet.
Som bakgrundsarbete gjordes en omfattande kartläggning och jämförelseanalys av liknande samarbetskoncept, vilket bidrog till att ett omfattade bibliotek av avtalsmallar för CoDoc-samarbetet kunde upprättas. Avtalsmallarna kan användas för de oftast förekommande avtalssituationerna i samverkansforskningen. De upprättade avtalsmallarna täcker bl.a. grunder och praktiska former för samarbete, användning av lokaler och utrustning, kostnader, konfidentialitet, vetenskaplig publicering och öppenhet, bakgrundsmaterial samt resultat av samarbetet. Bästa nationella praxis har tagits in i biblioteket av avtalsmallar.
I marknadsföringssyfte producerade projektet, förutom en webbplats om CoDoc, också annat presentationsmaterial, som användes på bl.a. mässor och nätverksevenemang. Samarbetskonceptet CoDoc presenterades under projektets gång på EnergyWeek i Vasa våren 2024, universitetets forskningstjänsters och forskarskolas evenemang Research café om CoDoc samt på de riksomfattande forskarutbildningsdagarna i Helsingfors hösten 2024. CoDoc kommer även framöver att presenteras på liknande evenemang.
Under projektets gång har möjligheter till samarbete diskuterats med företag i regionen, och diskussionerna har lett fram till de första förhandlingarna om samarbete med företag i regionen. De första CoDoc-avtalen kommer förmodligen att undertecknas i slutet av 2024.
Resultaten av konceptet CoDoc, som blev möjligt tack vare finansiering för hållbar tillväxt och livskraft i regionerna, kommer till nytta för blivande doktorander, företag och högskolor i regionen, som kan använda sig av samarbetskonceptet om de så önskar. Det samarbetskoncept som togs fram i projektet är för närvarande det nyaste och mest innovativa konceptet för företagssamarbete i Finland, särskilt i fråga om dess avtalsmiljö. Tanken är att de som avlagt doktorsexamen via CoDoc ska knytas till företag i regionen för att fortsätta arbeta inom forskning, utveckling och innovation, vilket hjälper företagen att växa och gör det möjligt för forskningen att konkret anta formen av produkter och tjänster.
- CoDocs webbplats (på finska och engelska)
Text: Oona Andrejeff, Niklas Lundström