Handskakning. Kädenpuristus.

Hanketarina: Vaasan yliopisto yhdistää voimat yritysten kanssa – uusi CoDoc-malli vie väitöskirjatutkimukset suoraan yhteiskunnan tarpeisiin

21.11.2024

Vaasan yliopisto panostaa väitöskirjatutkimusten yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen uudella CoDoc-yhteistyömallillaan. Mallissa tutkimusyhteistyötä tehdään yritysten ja muiden yliopiston ulkopuolisten toimijoiden kanssa yhteisrahoitteisilla väitöskirjatutkimuksilla.

Vaasan yliopiston tohtorikoulutettavan ja yritysten yhteistyömalli on Pohjanmaan liiton AKKE-määrärahalla osarahoittama hanke. Hankkeessa Vaasan yliopisto kehitti yhdessä alueen yritysten sekä yhteisöjen kanssa uuden Collaborative Doctoral Partnership Model (CoDoc) -yhteistyömallin.

CoDoc mahdollistaa väitöskirjatutkijan ja yrityksen (tai muun yhteisön) välisen yhteistyön väitöskirjatutkimuksessa. Mallissa tuotettavien väitöskirjojen tutkimusaiheet nousevat erityisesti alueen yritysten kansainvälisen kilpailukyvyn haasteista, innovaatiotoiminnan vauhdittamisesta sekä tutkimus- ja kehittämisintresseistä.

Käytännössä malli tarkoittaa sitä, että osa tutkimuksen aineistosta ja aihe tulevat yrityksen tarpeista, ja väitöskirjatutkijan vastuulle jää akateemisen tutkimuksen toteuttaminen ohjaajiensa tuella. Yliopistolta tulevat ohjaajat ovat tutkimusalansa huippuasiantuntijoita, ja myös yrityksen edustaja osallistuu ohjaustyöhön sovitun mukaisesti. CoDoc-malli perustuu yhteisrahoitukseen, jossa yhteistyökumppani rahoittaa väitöskirjatutkimuksen kaksi ensimmäistä vuotta ja Vaasan yliopisto kaksi viimeistä vuotta.

Taustatyönä laadittiin kattava kartoitus ja vertailuanalyysi samankaltaisista yhteistyömalleista. Tämä auttoi luomaan kattavan sopimusmallikirjaston CoDoc-yhteistyötä varten. Sopimusmallit ovat hyödynnettävissä yhteistyötoiminnan yhteydessä nouseviin yleisimpiin sopimustilanteisiin. Laaditut sopimusmallit kattavat mm. yhteistyön perustan ja käytännön toteutuksen, tilojen ja laitteiden käytön, kustannukset, luottamuksellisuuden, tieteellisen julkaisun ja avoimuuden, taustamateriaalin sekä yhteistyön tulokset. Sopimusmallikirjastossa on huomioitu parhaat kansalliset käytännöt.

CoDoc-mallin verkkosivujen ohella markkinointia varten tuotettiin myös muuta esitysmateriaalia. Tätä materiaalia hyödynnettiin mm. messuilla ja verkostoitumistapahtumissa. CoDoc-yhteistyömallia esiteltiin hankkeen aikana muun muassa Vaasan EnergyWeek-tapahtumassa keväällä 2024, yliopiston tutkimuksen palveluiden ja tutkijakoulun CoDoc-aiheisessa Research café -tilaisuudessa sekä kansallisilla tohtorikoulutuspäivillä Helsingissä syksyllä 2024. CoDocia tullaan esittelemään vastaavanlaisissa tilaisuuksissa myös tulevaisuudessa.

Alueen yritysten kanssa on käyty hankkeen aikana keskusteluja yhteistyön mahdollisuuksista, jotka ovat johtaneet ensimmäisiin yhteistyöneuvotteluihin alueella toimivien yritysten kanssa. Ensimmäiset CoDoc-sopimukset allekirjoitetaan oletettavasti loppuvuodesta 2024.

AKKE-rahoituksen mahdollistaman CoDoc-mallin tulokset ovat hyödynnettävissä tuleville väitöskirjatutkijoille, yrityksille ja alueen korkeakouluille, jotka voivat ottaa yhteistyömallin halutessaan käyttöönsä. Hankkeen aikana kehitetty yhteistyömalli on tällä hetkellä erityisesti sopimukselliselta ympäristöltään uusin ja innovatiivisin yritysyhteistyön malli Suomessa. CoDocin kautta tohtorintutkinnon suorittaneet on tarkoitus sitouttaa alueen yrityksiin jatkamaan TKI-, kehitys- ja tutkimustyötä, mikä edistää yritysten kasvua ja tutkimuksen siirtymistä käytännön tuotteiksi sekä palveluiksi.

Teksti: Oona Andrejeff, Niklas Lundström

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle