Österbottens barnkulturnätverk firar 15 år med fullspäckat program – erbjuder viktig plattform för delaktighet och engagemang i hela landskapet
Sedan hösten 2009 har Österbottens barnkulturnätverk Bark jobbat för att skapa delaktighet och engagemang genom barnkultur i Österbottens 14 kommuner och i Karleby stad. Ledstjärnan har ända sedan början varit att åka ut flitigt i landskapet för att nå sin målgrupp på ett jämlikt sätt. Nätverket når årligen cirka 16 000 barn, ungdomar och pedagoger i området.
– Vår verksamhet bygger på att kultur inte ska bero på bostadsort, vuxnas intresse eller ekonomisk situation. Därför håller vi oftast vår verksamhet i skolor och daghem. Att delta är kostnadsfritt och vi jobbar alltid på två språk, ibland flera, eftersom Österbotten år 2024 är ett internationellt landskap, säger koordinator Annina Ylikoski.
Barks specialområde är kulturarv och pedagogiska metoder för att levandegöra historia. Verksamheten omfattar även andra kultur- och konstformer som till exempel bildkonst, dans, miljökonst och ordkonst.
– En tidsresa är en pedagogisk metod där vi använder lokalt kulturarv och lokal historia för att med alla sinnen lära oss och reflektera över samtida fenomen. Hundratals barn, ungdomar och vuxna deltar årligen i tidsresorna och vi ordnar även utbildningar inom metoden för pedagoger och andra intresserade.
Viktiga samarbetspartner är olika kulturaktörer som hembygdsföreningar, museer och bibliotek. Bark ingår dessutom i Undervisnings- och kulturministeriets nätverk för barnkulturcenter och deltar i olika internationella projekt. Administrativt hör Bark till Österbottens förbund och det finansieras till lika delar av förbundet och Undervisnings- och kulturministeriet.
– Vi jobbar till exempel utgående kommunernas kulturläroplaner för att nå hela årskurser och uppnå en så jämlik verksamhet som möjligt.
Läsåret 2024–2025 firar nätverket med ett fullspäckat program i hela sitt verksamhetsområde. Hittills under hösten har det bland annat ordnats tidsresor i Vasa, Petalax och Kronoby, workshoppar i folkmusik och dans i Karleby och Korsholm, bildkonstworkshoppar i Vasa och Korsholm och dansföreställningar i Pedersöre, Kaskö, Vörå och Närpes.
Bark har också deltagit i Kristinestads 375-årsjubileum och dramaverkstäder för nyfinländare. Nätverkets materiallådor för tidsresor och pedagogiska verkstäder fortsätter att turnera runt i verksamhetsområdets kommuner.
– En stor händelse under nästa år är att vi kommer stå värd för det nationella barnkulturforumet som ordnas i Vasa den 12–13 november.
Mer om vad som händer under jubileumsåret kan man ta del av i barnkulturnätverkets konton på Instagram och Facebook. På Barks webbplats finns material och information om program som kommunerna kan dra nytta av.
På bild (från vänster): Österbottens barnkulturnätverks koordinator Annina Ylikoski, kulturplanerare Victoria Nylund och konstpedagog Sini Björkholm.