På bild: Annina Ylikoski, Victoria Nylund, Sini Björkholm. Kuvassa: Annina Ylikoski, Victoria Nylund, Sini Björkholm.

Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto juhlii 15-vuotista taivaltaan runsaalla ohjelmakattauksella – tarjoaa tärkeän alustan osallisuudelle ja innostumiselle koko maakunnassa

3.12.2024

Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto Bark on syksystä 2009 lähtien työskennellyt luodakseen edellytyksiä osallisuudelle ja innostumiselle lastenkulttuurin avulla Pohjanmaan 14 kunnassa sekä Kokkolan kaupungissa. Johtoajatuksena alusta alkaen on ollut kiertää laajasti maakunnassa, jotta kohderyhmä tavoitetaan tasavertaisesti. Verkosto tavoittaa alueella vuosittain noin 16 000 lasta, nuorta ja opettajaa.

– Toimintamme perustuu ajatukseen, että asuinpaikalla, aikuisten kiinnostuksella tai taloudellisella asemalla ei pidä olla vaikutusta kulttuurin saatavuuteen. Tästä syystä järjestämme toimintaamme useimmiten kouluissa ja päiväkodeissa. Osallistuminen on maksutonta, ja työskentelemme aina kaksikielisesti ja toisinaan jopa useammalla kielellä, sillä Pohjanmaa vuonna 2024 on kansainvälinen maakunta, sanoo koordinaattori Annina Ylikoski.

Barkin erityisalaa ovat kulttuuriperintö ja historian elävöittämisen pedagogiset menetelmät. Verkoston toiminta kattaa myös muita kulttuuri- ja taidemuotoja, kuten kuvataiteen, tanssin, ympäristötaiteen ja sanataiteen.

– Aikamatka on pedagoginen menetelmä, jossa hyödynnämme paikallista kulttuuriperintöä ja paikallishistoriaa oppiessamme ja tutkiessamme nykyajan ilmiöitä kaikilla aisteilla. Vuosittain sadat lapset, nuoret ja aikuiset osallistuvat aikamatkoille, ja lisäksi pidämme opettajille ja muille kiinnostuneille aikamatkamenetelmään liittyviä koulutuksia.

Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat eri kulttuuritoimijat, kuten kotiseutuyhdistykset, museot ja kirjastot. Bark kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön lastenkulttuurikeskusten verkostoon ja osallistuu useisiin kansainvälisiin hankkeisiin. Hallinnollisesti Bark on osa Pohjanmaan liittoa, ja sitä rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Pohjanmaan liitto yhtä suurin osuuksin.

– Työmme lähtökohtana ovat esimerkiksi kuntien kulttuurikasvatussuunnitelmat, jotta tavoitamme kokonaiset vuosiluokat ja saamme aikaan mahdollisimman tasavertaista toimintaa.

Lukuvuonna 2024–2025 verkosto juhlii runsaalla ohjelmakattauksella koko toiminta-alueellaan. Tänä syksynä on järjestetty muun muassa aikamatkoja Vaasassa, Petolahdessa ja Kruunupyyssä, kansanmusiikki- ja tanssityöpajoja Kokkolassa ja Mustasaaressa, kuvataidetyöpajoja Vaasassa ja Mustasaaressa sekä tanssiteatteriesityksiä Pedersöressä, Kaskisissa, Vöyrillä ja Närpiössä.

Bark on myös osallistunut Kristiinankaupungin 375-vuotisjuhlaan ja uussuomalaisille suunnattuihin draamatyöpajoihin. Aikamatkoihin ja pedagogisiin työpajoihin liittyvät aineistolaatikot jatkavat kiertämistä verkoston toimialueen kouluissa.

– Yksi merkkitapahtuma ensi vuonna on Vaasassa 12.–13. marraskuuta järjestettävän valtakunnallisen lastenkulttuurifoorumin isännöiminen.

Lisätietoja juhlavuoden tapahtumista löytyy lastenkulttuuriverkoston tileiltä Instagramissa ja Facebookissa. Aineistoa ja tietoa kuntien hyödynnettävissä olevasta ohjelmasta löytyy verkoston verkkosivuilta.

Kuvassa (vasemmalta): Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto Barkin koordinaattori Annina Ylikoski, kulttuurisuunnittelija Victoria Nylund ja taidepedagogi Sini Björkholm.

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle