Två händer håller i pusselbitar. Kaksi kättä pitelee palapelipaloja.

Blogg: Tillsammans skapar vi en jämställd och likvärdig vardag i Österbotten

12.9.2024

”Stolthet över mångfalden – Invånarna i Österbotten är stolta över den kulturella mångfalden i landskapet och det både syns och hörs att man gärna gör saker tillsammans”. Detta mål i landskapsstrategin ligger till grund när Österbottens förbund bjuder in alla intresserade till Österbottens nya jämställdhets- och likabehandlingsnätverk.

Österbotten är en av Finlands mest internationella regioner. Härifrån har vi alltid begett oss ut i världen med öppet sinne och folk från annat håll har alltid kommit hit. Här talas mer än 100 språk. Det finns följaktligen många slags människor i Österbotten, och den mångfalden är också vår styrka. Med hjälp av jämställdhets- och likabehandlingsarbete vill vi säkerställa att var och en av oss kan leva och bo i en icke-diskriminerande atmosfär där alla behandlas likvärdigt och med respekt.

Österbottens jämställdhets- och likabehandlingsnätverk är öppet för alla som vill vara med och bygga upp ett Österbotten där mångfald genuint ses som en resurs. Nätverket ger ett forum där vi tillsammans kan utbyta tankar, lära oss nytt och planera konkreta åtgärder för jämställdhet och likabehandling i såväl arbetslivet som i skolan och i andra delar av vardagen.

Åren 2024–2025 fokuserar vi på tre teman: mångfald i arbetsliv och utbildning, jämställdhets- och likabehandlingsarbete i kommunerna och välfärdsområdet samt jämställdhets- och likabehandlingsarbete i organisationer och föreningar.

I Finland är utbildning och arbetsliv starkt uppdelade efter kön och etnisk bakgrund. Det innebär att en direktör eller en styrelsemedlem i till exempel ett börsbolag fortfarande oftast är en man. Största delen av de som studerar och jobbar inom hälsovård och välfärd samt pedagogik är fortfarande kvinnor medan män dominerar inom teknik. Sysselsättningsgraden bland personer med utländsk bakgrund är alltjämt betydligt lägre än bland personer med finländsk bakgrund och de har oftare ett arbete som inte motsvarar deras utbildning. Tillsammans kan vi skapa ett arbetsliv med större mångfald, där allas kompetens tas till vara oberoende av kön eller bakgrund.

Kommunernas och välfärdsområdenas verksamhet påverkar i hög grad invånarnas tillvaro. Därför är det viktigt att jämställdhets- och likabehandlingsaspekter vägs in i allt beslutsfattande och i all planering av tjänster. Vårt nätverk erbjuder kommunerna och välfärdsområdena stöd och verktyg, som hjälper dem att vidareutveckla sin verksamhet och göra den än mer jämställd och likvärdig.

Organisationer och föreningar är hjärtat i vårt samhälle och arenor där olika slags människor möts och skapar något nytt. Det jämställdhets- och likabehandlingsarbete som görs i dessa sociala miljöer har en direkt inverkan på människors vardag och välmående. Vi vill stärka organisationernas och föreningarnas roll i arbetet för jämställdhet och jämlikhet samt erbjuda dem nätverkets stöd och resurser till deras hjälp.

Blev du det minsta lilla inspirerad är du välkommen med i nätverket! Anmäl dig på direkten på https://www.lyyti.fi/questions/78e465e4f3.

Irina Nori, regionutvecklingsexpert, Österbottens förbund

Gå till "Aktuellt från förbundet"