Blogi: Pohjanmaan alueelliset yhteistyöverkostot vakaalla perustalla vihreälle siirtymälle

Blogi: Pohjanmaan alueelliset yhteistyöverkostot vakaalla perustalla vihreälle siirtymälle

14.6.2023

Alueet ovat keskeisellä sijalla Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaksi nimetyn EU:n kasvustrategian toimeenpanemisessa. Tämä käy hyvin ilmi EU:n komission äskettäin järjestämässä tulevaa innovaatiopolitiikkaa koskevassa seminaarissa esitetystä toteamuksesta: “Top-down policy requires bottom-up energy and ideas.” Toisin sanoen alueellisen lähtökohdan huomioiminen ja ymmärtäminen on välttämätöntä sitoutumisen varmistamiseksi paikallistasolla, ja samalla tarvitaan paikallistasolta EU:n tasolle läpileikkaavia toimia ja työkaluja. Tämä ajattelutapa on nyt nähtävissä myös konkreettisesti aluetasolle selkeästi suunnatuissa aloitteissa ja yhteistyöverkostoissa, kuten Partnerships for Regional Innovation PRI (jossa Pohjanmaa on mukana pilottialueena), Regional Innovation Valleys, Connected Regional Innovation Valleys ja Hydrogen Valleys.

Miten alueet sitten voivat uudistua nettonollapäästöjä tavoittelevassa taloudessa ja maailmassa? Harvardin professorin Ricardo Hausmannin mukaan olemme tulleet murroskohtaan, jossa alueiden kilpailukyvyn ja kasvun ratkaisee kolme avaintekijää: 1) edellytykset tuottaa uusiutuvaa energiaa, 2) alueen kyky omaksua uusia uusiutuvia energiaratkaisuja, eli sääntely, nopea luvitus, mahdollistava aluesuunnittelu sekä 3) alueen kyky kehittää uusia teknologisia ratkaisuja, joiden avulla muut alueet ja maat voivat pienentää hiilijalanjälkeään. Hausmann (2023) toteaa lisäksi, että on korkea aika kiinnittää enemmän huomiota alueisiin, jotka oikeasti voivat tarjota globaaleja tuotteita, palveluja ja ratkaisuja tähän kiireelliseen työhön.

Tämä lähestymistapa sopii maakunnallemme loistavasti Pohjanmaan nykyisen ja suunnitellun uusiutuvan energiantuotannon sekä energiaklusterin painopisteiden näkökulmasta. Vihreän siirtymän tarjoamien monipuolistamismahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää kokonaisvaltaisesti hyvin toimivaa innovaatiojärjestelmää, ripeää toimintaa ja kohdennettuja panostuksia.

EU:n tasolla muotoutuvia uusia yhteistyöaloitteita ajatellen on lisäksi tärkeää, että Pohjanmaa avaa uusiutuviin energiaratkaisuihin liittyvää osaamistaan ja löytää kärkialoja ja synergioita, joiden avulla maakunta pääsee mukaan rakentuviin yhteistyöverkostoihin. Nämä ovat keskeisiä lähtökohtia sille työlle, jota Pohjanmaan liitto tekee alueellisesti älykkään erikoistumisen strategian parissa, kansainvälisissä hankkeissa, kuten RIPEET ja IURC-ohjelma, sekä kansainvälisissä yhteistyöverkostoissa, kuten Partnerships for Regional Innovation.

Johanna Dahl, aluekehitysasiantuntija, Pohjanmaan liitto

Siirry "Blogi"-sivulle