Blogg: Regionala samarbetsnätverk i Österbotten bra grund för grön omställning

Blogg: Regionala samarbetsnätverk i Österbotten bra grund för grön omställning

14.6.2023

För att förverkliga EU:s tillväxtstrategi ”Den gröna given” har regionerna en central roll. Detta sammanfattas väl i konstaterandet “Top-down policy requires bottom-up energy and ideas” som nyligen betonades vid ett av EU-kommissionens seminarier kring den kommande innovationspolitiken. Det vill säga, att beakta och förstå den regionala utgångspunkten är en förutsättning för att skapa engagemang på en lokal nivå samtidigt som det behövs åtgärder och verktyg som genomskär olika nivåer, från lokal till EU-nivå.

Dessa tankegångar syns nu också konkret i initiativ och samarbetsnätverk som tydligt riktar sig till en regional nivå, så som PRI-partnerships for regional innovation, (där Österbotten är med som pilotområde), Regional Innovation Valleys, Connected Regional Innovation Valleys och Hydrogen Valleys.

Hur kan då regioner förnya sig i en ekonomi och värld som går mot nettonollutsläpp? Enligt Ricardo Hausmann, professor vid Harvard University, har vi nu kommit till en brytningspunkt där regioners konkurrenskraft och tillväxt beror på tre nyckelfaktorer: 1) förutsättningar för förnybar energiproduktion, 2) hur effektivt nya förnybara energilösningar kan installeras i regionen, dvs. regleringar, snabba tillståndsprocesser, möjliggörande områdesplanering, samt 3) regionens kapacitet att skapa nya teknologiska lösningar som möjliggör att andra regioner och länder kan sänka sina koldioxidavtryck. Vidare konstaterar Hausmann (2023) att det är hög tid att sätta mera fokus på de regioner som faktiskt kan bidra med globala produkter, tjänster och lösningar i detta brådskande arbete.

Sett till Österbottens nuvarande och planerade förnybara energiproduktion och energiklustrets fokusområden känns argumentet som klippt och skuret för regionen. För att ta tillvara de möjligheter för diversifiering som den gröna omställningen för med sig krävs ett välfungerande innovationssystem som helhet, ett snabbt agerande och fokuserade satsningar.

Dessutom, med tanke på de nya samarbetsinitiativ som tar form på EU-nivå, är det också viktigt att Österbotten öppnar upp sitt regionala kunnande kring förnybara energilösningar och hittar profileringar och synergier som gör att regionen kan ta del av de samarbetsnätverk som byggs upp. Dessa är centrala utgångspunkter i det jobb som Österbottens förbund gör regionalt inom strategin för smart specialisering, inom internationella projekt så som RIPEET och IURC-programmet samt inom internationella samarbetsnätverk så som Partnerships for Regional Innovation.

Johanna Dahl, regionutvecklingsexpert, Österbottens förbund

Gå till "Aktuellt från förbundet"