Pohjanmaan satamilla voi olla ratkaiseva rooli merituulivoiman hyödyntämisessä – nyt tarvitaan investointeja potentiaalin hyödyntämiseksi

Pohjanmaan satamilla voi olla ratkaiseva rooli merituulivoiman hyödyntämisessä – nyt tarvitaan investointeja potentiaalin hyödyntämiseksi

9.1.2024

Pohjanmaan satamilla on sekä suotuisat sijainnit että hyvät tekniset edellytykset toimia operointi- ja huoltosatamina, joka on merkittävä rooli merituulivoiman logistiikassa. Tämä edellyttää investointeja infrastruktuuriin tulevina vuosina ja satamien välisen tiiviin yhteistyön jatkamista.

Tämä käy ilmi Pohjanmaan liiton Merituulivoima ja satamat Pohjanmaalla -selvityshankkeen tuloksista. Hankkeessa on ollut mukana viisi satamaa, jotka sijaintinsa ansiosta voivat olla ratkaisevassa asemassa merituulivoiman logistiikassa: Pietarsaaren satama, Kanäsin satama Uudessakaarlepyyssä, Vaasan satama, Kaskisten satama ja Karhusaaren satama Kristiinankaupungissa. Hankkeen toteutti Ramboll.

Merituulivoima on uusi vaihe Suomen uusiutuvan energian tuotannossa. 2030-luvun vaihteesta alkaen käyttöön otettavat merituulipuistot ovat massiivisia logistisia hankkeita. Pohjanlahdella on suunnitteilla useita voimaloita, ja Suomen ensimmäinen suuri merituulipuisto rakennetaankin todennäköisesti Korsnäsin edustalle.

Selvitys on ollut tärkeä askel luotaessa pohjaa eurooppalaisen mallin mukaiselle yhteistyölle, jossa satamilla olisi omat räätälöidyt roolinsa logistiikkaketjussa, jotta ne voisivat yhdessä vastata merituulivoiman infrastruktuurivaatimuksiin.

Valtion tuki satamille on tärkeää

Pohjanmaan liitto ja satamat välittävät tulokset viestinä hallituksen työryhmälle, joka valmistelee menetelmiä merituulivoiman edistämiseksi, sekä meneillään olevalle merituulivoiman sääntelyä koskevalle lakihankkeelle.

- Pohjanmaalla on nyt vahva yhteistyöhalukkuus. On tärkeää, että merituulivoimaa ja vihreää siirtymää edistetään, ja että valtio tukee kuntia ja satamia tässä työssä. Muualta Euroopasta saadut kokemukset osoittavat selvästi, että satamiin on investoitava, ja että valtio, kunnat ja markkinatoimijat tekevät tämän yhdessä, sanoo maakuntajohtaja Mats Brandt.

Kevään aikana liitto ja satamat keskustelevat jatkoyhteistyön rakenteista. Tavoitteena on laajempi yhteistyö Itämeren ympärillä, koska investoinnit satamiin ja yhteistyöverkostoihin ovat ajankohtaisia myös muilla Pohjois-Euroopan alueilla merituulivoiman tarpeisiin vastaamiseksi.

Tulosten perusteella keskitytään erityisesti laivaväyliin, yhteistyömuotoihin ja selkeisiin pelisääntöihin, sekä infrastruktuuri-investointien rahoitukseen.

- Raportti osoittaa selvästi, että meidän on valmistauduttava ajoissa, jotta voimme hyödyntää merituulivoiman tarjoamat mahdollisuudet täysimääräisesti. Pyydämme valtiota huomioimaan infrarakentamisen haasteita ja mahdollisuuksia, ja että satamia tuettaisiin tässä prosessissa, sanoo Brandt.

Merituulivoima mahdollistaa lisäinvestoinnit

Osa selvitystä keskittyi merituulivoiman satamille tarjoamiin kehitysmahdollisuuksiin ja tarkasteli vihreisiin investointeihin, kuten vetytalouteen tai e-polttoaineisiin, soveltuvia teollisuusalueita. Raportissa todetaan, että Pohjanmaan satamat tarjoavat hyvän sijainnin niihin liittyville investoinneille, erityisesti vetyteknologian alalla.

Pohjanmaalla – Kristiinankaupungissa, Kaskisissa, Vaasassa ja Pietarsaaressa sekä pohjoisempana Kokkolassa ja Raahessa – on useita miljardihankkeita, joissa tarvitaan vihreää energiaa.

- Investoimalla satamiimme ja strategiseen yhteistyöhön voimme varmistaa, että tulevista suurinvestoinneista jää jälki alueen jalostusarvoon ja työllisyyteen. Uusiutuva energiatuotanto Pohjanmaalla mahdollistaa lisäinvestointeja, päästötöntä uusteollistumista, ja ennen kaikkea kasvua rannikollamme ilmaston ehdoilla, sanoo Brandt.

Hanke on saanut Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -rahoitusta.

Raportti (pdf):

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle