Stefan Malm

Stefan Malm: Företagsamhetens största utmaning - Vad kan våra politiker göra?

15.2.2023

Det har visat sig att det som tidigare var otänkbart kan ske, så som pandemier, krig osv. Dessutom har det även uppstått utmaningar med tillgången på arbetskraften. Så vad borde man då satsa på i regeringsprogrammet för att stöda våra företagare?

Kompetent arbetskraft är det viktigaste som finns i ett företag och helt klart den största utmaningen idag för många företagare för att kunna växa eller överhuvudtaget existera. Dessutom krävs det att båda orden uppfylls eftersom allt raseras ifall något av dessa ord ej uppfylls. Utan tillväxt i företagen tenderar det också att förr eller senare leda till mindre marknadsandelar och en avvecklings-/anpassningsfas inleds i stället.

Vi har redan under flera år haft väldigt få arbetssökande, och på grund av vår åldersstruktur samt låga nativitet så är arbetsrelaterade invandring den enda lösningen i framtiden för att få arbetskraft. Förutom att företagen måste vara attraktiva arbetsgivare måste vi även vara ett attraktivt land i den globala konkurrensen på arbetskraft. Lyckas vi med detta så ska det i alla fall inte falla på målsnöret med vårt lands tillståndsjuridik. Den juridiska processen måste vara enkel för alla inblandade då man ska anställa utländsk arbetskraft, och detta ställer stora krav på både lagstiftningen samt resurserna att behandla ansökningarna. Detta betyder i praktiken att lagstiftningen borde anpassas enligt de faktiska behoven och situationerna som uppstår på arbetsmarknaden, och framför allt att en viss flexibilitet måste finnas. Dessutom måste det finnas tillräckliga resurser som snabbt kan behandla ansökningarna samt informera parterna. Varför ska vi locka hit arbetskraft ifall vi inte kan ta emot den på ett smidigt sätt?

Förutom att vi lockar hit ny arbetskraft så måste vi se till att företagen får tillgång till rätt utbildning, inkluderat språkutbildning. Det är främst via vår kompetens i företagen som vi idag kan vara med och tävla på en allt mera global arena för våra företagsprodukter. I de flesta företag bedriver man idag ett kontinuerligt lärande och detta ställer stora krav på att utbildningsanordnarna får resurser för att kunna ordna företagsanpassad utbildning, alltifrån yrkesutbildning till högskoleutbildning samt fortbildning. Man borde säkerställa att budgeten ökar för utbildning samt inse att behoven finns inom alla delområden inom företagen idag. Varför ska vi locka hit arbetskraft ifall vi inte kan utbilda den, samt hur ska vi kunna behålla vår arbetskraft ifall vi inte investerar i den?

Det är också viktigt att man i nästa regeringsprogram inte heller glömmer bort att satsa på viktiga företagsfrågor så som infrastruktur, transportfrågor, självförsörjningsgraden samt en hållbar och cirkulär ekonomi, men dessa är alla beroende av att vi har företag med kompetent arbetskraft i Österbotten.

Stefan Malm, VD för Dynamo Närpes

Gå till "Blogg"