Skottskärra med hö. Kottikärry, jossa heiniä.

En tidsresa in i tidlösheten – en resa tillbaka till minnen och intryck från en svunnen värld

20.9.2023

Sommar – flugor som surrar, en gammal traktor som knattrar på, mjölkkannor vid stallknuten, en grusväg som leder förbi en höäng, hästar som gnäggar, fågelsång... Så kan man beskriva en äkta landsbygdsidyll, visst? Men det här är inte bara en beskrivning – det är en riktig plats, med riktiga människor. Vi befinner oss ute på gården vid familjehemmet Toiska i byn Koskenkorva i Ilmola. När vi slår oss ner här, i det stilla landskapet, och kopplar bort stöket bland stadens stenhus, glider tankar och känslor in i en annan dimension, i ett tidlöst förflutet som stannat upp – i ett tillstånd där bara denna stund och de ord som föds ur stunden är närvarande.

När tillvaron stannar upp så här och omgivningen börjar kittla våra sinnen, dyker det i vårt medvetande upp intryck och bilder från gångna tider, fast man kanske själv inte har upplevt livet på landet då, för flera decennier sedan. Småningom blir bilderna tankar, ord, satser... Man frågar, undrar och samtalar och allting flätas samman. Orden blir berättelser, som kunde vara sanna, som kunde beskriva stunder man upplevt på landsbygden för länge sedan. Om miljön och atmosfären får yngre människor att känna så – att uppleva alla dessa viktiga, känsloladdade och värdefulla stunder – vad gör då inte miljön för dem som i sin barn- och ungdom faktiskt varit en del av detta landskap med alla dess ljud, dofter och intryck? Hurdana minnen väcker landskapet hos äldre, särskilt när man lyfter in gamla ordspråk och ramsor ur den folkliga traditionen, ordspråk och ramsor som de äldre själva hört upprepas i barndomen?

Ett talesätt som är bekant för mig är kanske helt nytt för dig. Någon kan ha hört någonting åt det hållet men inte med just de orden. Dialekterna berikar språket, och kulturtraditionen i hemtrakten och familjen påverkar vår ordanvändning. Ordkonsten hjälper den äldre att genom sin egen livshistoria och sina egna minnen återuppleva intryck, tankar och stunder som värmer och gläder om och om igen. Samtidigt stärks självkänslan och jag-bilden: Det här är jag, och det här – det är min berättelse som jag vill förtälja.

Ordskatter, en tv-serie i sju avsnitt

Den tidlösa, sommarvackra landsbygdsmiljön som beskrivs ovan fick bli inspelningsplats för tv-serien Ordskatter (på finska: Sana-aarteita). Serien i sju avsnitt visas på kanalen OnniTV från början av oktober ända fram till årsskiftet. Programmet tar sikte på en äldre målgrupp. De cirka 15 minuter långa avsnitten visas i flera repriser under senhösten. Vackra miljöer, fina stämningar, gamla föremål och bekanta vardagssysslor flätas samman med ramsor och ordstäv till en helhet som väcker minnen till liv hos tittaren. Förhoppningsvis inspirerar tv-programmet publiken också att berätta om sina minnen för andra, det vill säga dela med sig av sin ordkonst utanför programmet. OnniTV är populär särskilt på serviceboenden och sjukhus, där det inte är så lätt att ordna kulturupplevelser annars.

Leena Ylimäki, projektkoordinator

Bild: Riikka Austen

Läs mer här

Gå till "Blogg"