Vy av en å som rinner genom grönskande skog. Näkymä joelle, joka virtaa läpi rehevän metsän.

Blogg: Ett hållbart Österbotten är ett bättre Österbotten

22.11.2024

Ekosystembaserad planering, naturbaserade lösningar, restaurering av natur, ekologisk kompensation; ja listan kan göras lång över fackuttryck som nu och framöver är aktuella. Den här typen av terminologi är inte alltid så lätt att förstå, speciellt då man helst ska behärska den på flera språk. Men de uppräknade termerna strävar alla mot samma mål, det vill säga att främja, säkra och utveckla den biologiska mångfalden för att ge naturen en möjlighet att må bra och därigenom att människorna mår bra.

Naturbaserade lösningar ska eftersträvas genom social medverkan. Det kan vara något som invånarna i ett område upplever att det finns ett behov av att åtgärda, till exempel att utveckla en gräsplan till en äng eller att återställa ett dikat vattendrag så fisken kan vandra upp. Arbetet görs tillsammans och på så vis uppnår man en natur med mer mångfald och skapar en bättre närmiljö och gemenskap för invånarna.

Utmaningen med naturbaserade lösningar är att skala upp dem, och även att mångfaldiga dem. För det krävs innovation, engagemang och resurser Därför behövs insatser av kommuner och företag i arbetet med att mota utarmningen av naturen och med att välja naturbaserade lösningar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Ett hållbart Österbotten är ett bättre Österbotten – för alla.

Österbottens förbund samarbetar med Södra Österbottens förbund och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten i uppgörandet av en regional genomförandeplan för den biologiska mångfalden (LUMO-program) i enlighet med paragraf 13 i naturvårdslagen. LUMO-programmet är ett verktyg för att mota utarmningen av biologisk mångfald och som en del av programmet sammanfattas information om naturens tillstånd i Österbotten och Södra Österbotten, samt information om hot och tryck som riktas mot naturen. För tillfället gör Finlands miljöcentral en utredning om naturens mångfald i de båda landskapen. Utredningen stöder arbetet med LUMO-programmet och ska vara klar i slutet av 2024. I början av nästa år inleds arbetet med själva genomförandeplanen för den biologiska mångfalden. I genomförandeplanen tas det fram målsättningar och åtgärder som främjar och tryggar den biologiska mångfalden på landskapsnivå.

Bred samverkan är viktig vid uppgörande av en regional genomförandeplan för den biologiska mångfalden. Därför har en samarbetsgrupp med olika intressenter bildats. Samarbetsgruppens uppgift är att delta i styrningen av arbetet, dra upp riktlinjer samt att följa upp hur arbetet framskrider. Dessutom kommer tematiska workshoppar att ordnas för en större grupp berörda parter.

Christine Bonn
Miljöexpert
Österbottens förbund

Gå till "Blogg"