Stor potential för investeringar i grön teknologi i Österbotten
Österbotten och kommunerna har goda förutsättningar att påskynda den gröna omställningen i Finland, visar en utredning som beställts av Österbottens förbund.
Projektet Investeringar som försnabbar den gröna omställningen i Österbotten har utrett potentiella områden i landskapets alla 14 kommuner för satsningar på grön teknologi, analyserat god praxis inom planering och tagit fram modeller för att utveckla myndighetssamarbete. Utredningen har gjorts av Gaia Consulting.
Enligt resultaten har de flesta av områdena förutsättningar för etablering av flera slags teknologier.
- Utredningen visar att Österbotten har en tydlig potential inom gröna teknologier och ger oss bättre beredskap för att locka investeringar till regionen, säger landskapsdirektör Mats Brandt.
I valet av de 14 områdena som utreddes beaktades i första hand befintliga industriområden, underutnyttjade områden som är olämpliga för annan markanvändning och områden som redan identifieras som lämpliga i andra utredningar. Fokus för utredningen låg på sex olika teknologier: solcells-, vätgas-, biogas-, battericellsanläggningar samt två olika typer av anläggningar för tillverkning av batterikemikalier.
- Markanvändningsplanering spelar en viktig roll i den gröna omställningen. Planerare av markanvändning har ofta begränsad kunskap om kraven och lokaliseringsalternativen för anläggningar. Projektet gav värdefull information för hela landskapet om kraven och investeringsvillkoren för anläggningar för grön omställning, säger Senior Consultant Leo Bergman från Gaia Consulting.
Alla områden i utredningen ansågs lämpliga för åtminstone en teknologi, men största delen skulle ha potential för flera eller till och med alla teknologier. De områden som skulle vara mest lämpade för tyngre industri, som batteriteknik och vätgas, rekommenderas att i första hand reserveras för den typen av anläggning.
För vissa teknologier krävs fortsatta utredningar, inventeringar eller planändringar och där ger utredningen redskap för hur kommunerna kan jobba proaktivt utgående från erfarenheter inom tidigare projekt.
Utredningen ger också olika modeller för ansvarsfördelningen i att locka gröna investeringar till regionen –via regionutvecklingsbolagen, på landskapsnivå eller en hybridmodell där landskapet har strategisk sakkunskap och utvecklingsbolagen sköter den operativa verksamheten.
Rapport
Områden som analyserades i utredningen
- Laihela: Ravioneva
- Pedersöre: Långskogen
- Kronoby: Flygplatsområdet
- Nykarleby: Storbacken
- Malax: Brinken
- Vasa: Norrängsskogen
- Korsholm: Finnmossen
- Närpes: Grandell
- Kristinestad: Lålbyvägens omgivning
- Vörå: Valios gamla fabriksområde
- Jakobstad: Granholmen
- Korsnäs: Gamla gruvan
- Kaskö: Område intill hamnen
- Larsmo: Källängsskogen