Malmöandan inspirerar också i Österbotten
Den här veckan har Österbottens förbund besök av Malmöborna Nils Phillips och Fredrik Björk som berättar om hur man jobbar med delaktighet och medskapande i Malmö och landsbygden omkring. Österbottens förbund och Österbottens organisationsdelegation presenterade också sin verksamhet. De berättade om bland annat ungas delaktighet och jämställdhetssatsningar i Österbotten, samt föreningarnas samarbete. Tillfället arrangerades av projektet Innovativa föreningar Österbotten (Österbottens Föreningar rf., POHY).
Bildtext: Nils Phillips och Fredrik Björk delade med sig av sina erfarenheter kring delaktighet under sitt besök i Österbotten.
Delaktighet är något som man satsar stort på i Malmö. Malmö är en stad med diversitet och mångfald och så mycket som 50 procent av invånarna har utländsk bakgrund. Det här är en tillgång, men också en utmaning som ger sociala och ekonomiska klyftor. Men mycket görs för att öka medborgarnas delaktighet även i de utsatta områdena, berättar Fredrik Björk, universitetsadjunkt på institutionen för urbana studier på Malmö universitet och aktiv även i Malmöandan, en överenskommelse för samverkan mellan Malmö stad och den idéburna sektorn. Malmöandan arbetar för ett mer jämlikt och inkluderande Malmö.
- Vår verksamhet utgår ifrån att de som bor i socialt och ekonomiskt utsatta områden besitter viktig kunskap som behöver tas tillvara för den demokratiska styrningen, säger Fredrik Björk.
Bildtext: Österbotten och Malmö utbytte erfarenheter om delaktighet.
Nils Phillips från projektet Malmö Tillsammans jobbar med regionala och lokala utvecklingsfrågor och har många spännande projekt bakom sig. Han berättar bland annat om hur man har testat en lokal valuta. Valutan fungerade som betalningsmedel bara i en viss stadsdel i Malmö. På så vis stannade pengarna i den stadsdelen och invånarna upptäckte bland annat nya restauranger där de bodde.
Nils bor själv på landsbygden och berättar om ett projekt där ett stort gäng köpte upp en gammal tågstation som rustades upp till restaurang. Med 400 delägare som själva också ofta åt på restaurangen stannade en stor del av pengarna i byn med bara 900 invånare. I dag äger man på samma sätt också en konsthall, ett bryggeri, en möteslokal och flera bostäder.
Malmöandan inspirerade de österbottniska deltagarna och även Phillips och Björk sade sig ha fått inspiration från Österbotten.