Landskapen: Tillståndsprocesserna för utländsk arbetskraft måste förenklas
Landskapsförbunden efterlyser i ett gemensamt ställningstagande åtgärder för att underlätta tillgången på utländsk arbetskraft och de tillhörande tillståndsförfarandena. Den knappa tillgången på kvalificerad arbetskraft saktar ner tillväxten i företagen och tär på livskraften. I ställningstagandet poängteras att regionerna måste ges bättre möjligheter än idag att reagera på förändringar i behovet av arbetskraft.
Det är brist på arbetskraft i olika branscher, främst på yrkesarbetare men också på personer med specialkompetens både på landsbygden och i städerna. Dessutom varierar läget mellan olika branscher i olika delar av Finland, så det är viktigt att kunna göra regionala överväganden.
Arbetslösheten har ökat under våren och sommaren, men det är fortfarande brist på arbetskraft i vissa branscher.
Det nuvarande systemet är invecklat
Ansvaren för tillståndsförfarandet för utländsk arbetskraft är fördelade på tre olika ministerier och en rad myndigheter. Det finns tretton ansökningsgrunder och nio olika ansökningsblanketter.
– Speciellt för dem som ansöker om tillstånd för specialister och forskare är ansökningsprocessen en djungel att ta sig igenom. Att anställa en arbetstagare får inte haka upp sig på besvärlig byråkrati, säger Kaj Suomela, landskapsdirektör vid Österbottens förbund.
Mer ansvar till lokala NTM-centraler och arbets- och näringsbyråer
Landskapsförbunden föreslår att regional expertis ska anlitas vid beredning av och beslut om arbetstillstånd, vilket också ger möjlighet att reagera snabbare. Uppgifter borde därför föras över till de lokala NTM-centralerna och arbets- och näringsbyråerna. Också inkomstgränserna för invandrare borde vara föremål för regionala överväganden, där de lokala allmänna levnadskostnaderna och lönenivån spelar in.
– Det förekommer stora skillnader i levnadskostnaderna mellan såväl städer och landsbygden som mellan olika landskap. Det måste finnas möjlighet att se på inkomstgränserna regionalt, så att också landsbygden kan få tillräckligt med arbetskraft, anser Kaj Suomela.
I sitt ställningstagande uttalar sig landskapsdirektörerna också om annat i anslutning till tjänsteprocessen, exempelvis uppbyggnad av tjänstepaket och vägar till tjänsterna. Ställningstagandet (på finska) finns bilagt.