Blomma som växer upp ur asfalt. Asfaltista kasvava kukka.

”Kulturen en oerhört viktig plattform för resiliens”

24.5.2024

Österbottens förbund är en regional samordnare i projektet Baltic Sea Region Cultural Pearls, som strävar efter att stärka den sociala resiliensen med kulturen som verktyg i kommuner och städer i Östersjöregionen. Men vad är resiliens i praktiken och hur kan den stärkas i ett samhälle?

Resiliens är en människas, en gemenskaps eller ett samhälles förmåga att anpassa sig till yttre påfrestningar och hot, återhämta sig och vidareutvecklas. Det kan handla om hur ett samhälle möter sociala, ekonomiska eller miljömässiga utmaningar orsakade av större fenomen som klimatförändringen, urbanisering, lågkonjunkturer, politiska motsättningar och åldrande befolkning.

– I grunden handlar det om hur en kommun eller stad kan möta denna osäkerhet genom att skapa en trygghetskänsla åt sina invånare och erbjuda dem de rätta förutsättningarna. Hur kan vi fortsätta vidare trots att vi stöter på hinder, säger den finländska resiliensforskaren och doktorn inom förvaltningsvetenskap Laura Valli.

Främjar välbefinnandet

Valli nämner två temaområden inom resiliens, återhämtning och motståndskraft.

I det första fallet kan det handla om att överkomma en skada eller ett trauma och där är gemenskap och nätverk viktiga faktorer.

– I Norden kan uthållighet ibland övergå i envishet, eftersom det finns inbyggt att individen ska kunna klara sig på egen hand. Men sisun, att själv envist kämpa vidare trots motgångar, har även sin gräns och här behöver vi bli bättre på att kunna be om hjälp.

Motståndskraften, hur man överkommer svårigheter, gynnas av att samhället har en samsyn på utmaningarna och tar fram de rätta verktygen för att möta dem.

– Det har bevisats att de gemenskaper som har kunnat bygga upp en fungerande dialog som inte är styrd uppifrån, då man delar bästa praxis och tar emot respons, är de mest robusta. Där finns det en stark samhällelig drivkraft, säger Valli.

Det handlar ändå inte om att kommunen ska ta någon form av helhetsansvar, utan om att skapa förutsättningar för ett demokratiskt ekosystem där alla aktörer aktiveras och bidrar.

– Då alla har ett gemensamt synsätt kan kommunen skapa metoder för att öka samhällets resiliens. Det handlar om hur man ger invånaren möjlighet att bli sedd och hörd, vilket i sin tur främjar välbefinnandet.

Självsäkerhet som sprider sig vidare

Interreg-projektet Cultural Pearls syfte är att med kulturen som verktyg ge kommunerna hjälp att i samarbete med olika sammanslutningar förbättra livskvaliteten, attraktionskraften och välbefinnandet.

Jakobstad är under år 2024 en av Östersjöregionens fyra kulturpärlor och valdes tack vare sina planer på att i samarbete med olika föreningar och organisationer bygga upp stadens gamla brandkårshus till en mötesplats för alla invånare.

– Kulturen är en oerhört viktig plattform för resiliens. Om individen får bli del av en gemenskap där hen kan förverkliga sig själv, oavsett etnisk bakgrund eller språktillhörighet, blommar hen ut och det bidrar det till att bygga upp en självsäkerhet som sprider sig vidare i samhället. Det är på så vis starka krafter som rör sig inom projektet, säger Valli.

Bild: Cultural Pearls Forum, Jakobstad, maj 2024.

Gå till "Aktuellt från förbundet"