Den europeiska gröna given är på väg – hur tar du emot den?
Europeiska unionens gröna giv, eller Green Deal som den också kallas, tar sikte på ett klimatneutralt EU år 2050. Målsättningar för programmet är till exempel stora utsläppsminskningar, investeringar i spetsforskning och innovation och bevarande av den biologiska mångfalden i EU. Arbetet med att nå målsättningarna påverkar invånare, näringslivet och samhället.
Organisationen för perifera maritima regioner CMPR är ett forum där Österbotten kan påverka den gröna given. CPMR säger i sitt ställningstagande att den gröna given är ett viktigt verktyg för att motverka klimatförändringen på lång sikt. För att genomföra given behövs tillräcklig finansiering, och då given verkställs måste skillnaderna mellan olika regioner beaktas.
– Regionerna måste ha en central roll då den gröna given genomförs i praktiken. Regionerna har olika utmaningar, som måste lösas på ort och ställe, säger Steven Frostdahl, som är ersättare i CPMR:s styrelse och andra vice ordförande för landskapsstyrelsen vid Österbottens förbund.
CPMR samarbetar kring frågor som är viktiga för kustregioner. Österbottens förbund har varit medlem i CPMR sedan 1995. Organisationen har runt 160 medlemsregioner från 28 länder.
Coronaviruset försenar den gröna given
– Nu när coronaviruset påverkar EU och hela världen kommer implementeringen av den gröna given att åtminstone under en viss period behöva anpassas till akuta stöd och finansiella åtgärder till EU:s medlemsländer, säger Steven Frostdahl.
Att låta bli att förbereda sig för den gröna utvecklingen kan leda till förändringar som inte går att förutse. Förberedelser inför programmet kan ge företagen i Österbotten möjligheter.
– Det är viktigt att företagen deltar i utvecklingen. Efterfrågan på grön teknik och innovationer växer i hela världen och den gröna given visar vägen. Kraven måste beaktas också i landsbygdsutvecklingen, säger Jerker Johnson, internationell koordinator vid Österbottens förbund.