Blogg: Utvecklingsprojekt som språngbräda för ny kunskap och påverkansarbete – lokalt och internationellt
Den nya europeiska innovationsagendan tar sikte på att stärka EU:s ledande ställning inom innovation och ska bidra till att EU utvecklar ny teknologi för bland annat energiomställningen. Budskapet i agendan är tydligt: snabbare och starkare innovationsarbete mellan regionala ekosystem blir allt viktigare för att stå i framkanten av innovation och möta komplexa samhällsutmaningar. Regionerna uppmanas således att skapa långsiktiga samarbeten som kompletterar och stärker det egna regionala ekosystemet och driver utvecklingen framåt.
För tre år sedan inleddes det Horizon 2020-finansierade projektet RIPEET i Österbotten i samarbete mellan Österbottens förbund, Vasa universitet och Merinova. Projektet har haft som mål att skapa en inkluderande energiomställning där invånarnas och energianvändarnas behov har getts en central roll. Österbotten har tillsammans med Extremadura i södra Spanien och de skotska högländerna och öarna vid Atlantkusten utgjort projektets tre pilotområden. Tre geografiskt spridda regioner, men med gemensamma nämnare så som en stor potential för förnybar energiproduktion och ett starkt fokus på forskning, innovation och utveckling från ett energiomställningsperspektiv.
Utvecklingsprojekt bidrar med metoder för att arbeta med förändring. Sett i backspegeln kan vi konstatera att RIPEET och dess lärdomar blev mer aktuella och träffsäkra, både vad gäller energiförsörjning och EU:s regionala innovationspolitik, än vad vi faktiskt förutsåg i början.
För det första: Ett år in i projekt stod vi inför en ny verklighet där energiresiliens, självförsörjning och decentraliserade lösningar fick ett ökat intresse på grund av energikrisen. Energiomställningen behövde snabbas upp och nya lösningar tas fram. I nära samarbete med regionala intressenter från olika sektorer arbetade projektet fram en vägkarta med åtgärder för att öka antalet småskaliga energilösningar. Därtill har RIPEET finansierat två ettåriga pilotprojekt som tagit fram lösningar för att skapa fler lokala energisamhällen i Österbotten och metoder för energiresiliens. Pilotprojekten har resulterat i nya forsknings- och innovationssamarbeten mellan regionala aktörer.
För det andra: Att tidigt uppmärksamma den gröna omställningens sociala dimension har lyfts upp starkare som element i EU:s regionala innovationspolitik de senaste åren. Regionala myndigheter förväntas i allt högre grad agera som förändringsaktörer i Europas gröna omställning genom att sammanföra olika regionala aktörer. Häri ligger också kärnan för den omställningsprocess som RIPEET har utvecklat och testat metoder för. Lärdomarna visar att processen också lyckas engagera helt nya aktörer med förmåga och kompetens att driva energiomställningen.
För det tredje: Processen som utarbetats i RIPEET har utgått från att definiera större omställningsmål och sedan formulera innovationsbehov att lösa med finansiering av experimentella pilotprojekt. Arbetssättet har visat sig ha flera styrkor i fråga om snabbhet, flexibilitet, ömsesidigt engagemang, och identifiering av utmaningar och lösningar med en hög detaljnivå. Denna typ modell för att orkestrera ekosystemet efterfrågas i kommissionens nya initiativ ”Regional Innovation Valleys” som syftar till att skala upp regionernas innovationskapacitet.
Förbundets strategiska målsättning med internationella projekt är att ta fram ny kunskap för beredning och beslutsfattande och stärka framsynsarbetet inom regionutveckling tillsammans med andra regioner som står inför liknande utmaningar. På så sätt kan vi också bättre bidra till och forma innovationsdebatten på EU-nivå och lyfta fram regionernas arbete, roll och behov. Och medan RIPEET-projektet går mot sitt slut, är energiomställning, delaktighet, innovationssamarbete och platsledarskap teman som Österbottens förbund driver starkt vidare och som är centrala delar i nya internationella projekt.
Johanna Dahl
Regionutvecklingsexpert
På bild: RIPEET-projektets slutkonferens i Bryssel. Från vänster Hortense Lutz-Hermellin, direktör för regionen Auvergne-Rhône-Alpes Brysseldelegation, Johanna Dahl, Österbottens förbund, Eero Ailio, rådgivare för energiomställning och lokal styrning vid EU-kommissionens energidirektorat, Wolfgang Haider, projektoordinator för RIPEET.
Foto: RIPEET.