Niklas Ulfvens.

Blogg: Med blicken framåt – nu bygger vi en ny strategi för Österbotten!

14.10.2024

En av förbundets viktigaste uppgifter är att titta framåt och formulera hur vi vill att vårt landskap ska utvecklas. Till vår lagstadgade uppgift hör därför att vart fjärde år uppdatera vårt strategiska utvecklingsdokument landskapsstrategin. Landskapsstrategin består av två delar: en som blickar framåt med ett lite längre perspektiv kallad landskapsöversikten, och en som tar fasta på målsättningarna fyra år framåt kallad landskapsprogrammet. Det är alltså fråga om Österbottens gemensamma strategi och det är därför viktigt att alla centrala aktörer i landskapet har möjlighet att vara med och tycka till om innehåll och tyngdpunkter.

Förbundet har under hösten inlett processen med att ta fram Österbottens landskapsstrategi 2026–2029. Det är en process som börjat med en omvärldsanalys av olika internationella och nationella faktorer som har inverkan på oss i Österbotten med tanke på år 2050. Med en PESTEL-analys som botten har det ordnats fyra workshoppar där olika aktörer haft möjlighet att diskutera och kommentera olika faktorer. När vi så har hittat fokus och vision för år 2050 kan vi genom att använda en backcasting-metod fundera på vilka delmål vi borde nå till exempel 2040 och 2030. Vi siktar på att få de innehållsmässiga delarna i landskapsöversikten på plats i början av år 2025. Dessa kommer att utgöra ett underlag när landskapsprogrammet ska skrivas.

Landskapsprogrammet har som målår 2029, vilket inte ligger så långt borta. I utvärderingen av det nuvarande landskapsprogrammet har förbundet fått återkoppling om att programmet gärna skulle få vara mera fokuserat. Det här kommer att vara något som vi tar fasta på i utformningen av det nya landskapsprogrammet och när de strategiska valen ska diskuteras. Vi har som plan att närmare integrera vår strategi för innovation och tillväxt, det vill säga smart specialisering, i landskapsprogrammet. Därmed kan vi få de bägge processerna att stödja varandra bättre under arbetsåret 2025.

Vi är med andra ord bara i början av processen där vi gemensamt ska ta fram de strategiska mål som behöver vara på plats 2029 för att Österbotten ska ha bästa möjliga förutsättningar att utvecklas. För att det ska lyckas kommer vi i förbundet att ha en process som är så öppen som möjligt för deltagande, men som samtidigt stöder en förankring av vilka åtgärder vi behöver vidta tillsammans.

Jag hoppas därför att ni alla har möjlighet att delta i arbetet med landskapsprogrammet och smart specialisering, och att ni kan bidra med er kunskap och era synpunkter, med sikte på att landskapsfullmäktige ska kunna godkänna landskapsstrategin våren 2026.

Niklas Ulfvens
Regionutvecklingsdirektör
Österbottens förbund

Gå till "Aktuellt från förbundet"