Både likheter och olikheter mellan finska Österbotten och chilenska Magallanes

Både likheter och olikheter mellan finska Österbotten och chilenska Magallanes

27.3.2023

Foto: Esa Palmujoki

José Miguel Figueroa (t.h) på besök hon Conny Söderback (t.v) och Lisbeth Kosonen på Söderbacks trädgård. I bakgrunden Jerker Johnson, internationell koordonator på Österbottens förbund.

Under förra veckan besökte två delegationer från Chile Österbottens förbund och Österbotten. Med var också Chiles ambassadör H.E. Mrs Belén Sapag Muñoz de la Peña. Det är mycket som sker just nu i chilenska Magallanes och kopplingar finns till Österbotten. Sedan snart ett par år tillbaka samarbetar nämligen Österbotten och Magallanes på Chiles sydligaste spets. Samarbetet är en del av EU:s internationella stads- och regionsamarbete International Urban and Regional Cooperation (IURC). Samarbetet handlar om grön omställning och innovationer. Likheter mellan regionerna finns, trots det stora avståndet. Magallanes har 165 000 invånare, Österbotten 176 000. Dessutom finns det likheter i klimatet, trots att Magallanes, som även är en del av Antarktis, är betydligt mer utsatt. Viktiga näringar i Magallanes är fårfarmning, oljeutvinning och turism.

Foto: Martin Gandolfo

Chiles ambassadör H.E. Mrs Belén Sapag Muñoz de la Peña och landskapsdirektör Mats Brandt i förgrunden. I bakgrunden Claudia Gallardo Ojeda och Jorge Valdivia Acosta från Magallanesregionen.

Båda områdena har ypperliga förutsättningar för vindkraft. Grönt väte förväntas bli en viktig exportprodukt för Chile. Multinationella företag har redan investerat 17 miljarder USD i området och fler investeringar väntar. Ett önskemål som man har i Magallanes är också att bli självförsörjande på grönsaker och därför vill man nu lära av Österbotten angående växthusodling. Direktör / Innovation Manager José Miguel Figueroa från CER, ett center för forskning och utveckling kring agrikultur, besökte under förra veckan flera växthus i Närpestrakten.

Fascineras av våra växthus

José Miguel Figueroa ser oväntat pigg ut när vi träffas i Vasa centrum. Bakom sig har han 44 timmar av resande. Det är långt att ta sig från Chile till Finland och Vasa. Orsaken till att han är på besök är ändå paradoxalt den att väderförhållandena i Österbotten och Magallanes i södra Chile är ganska lika, trots det långa avståndet. Figueroas mål med besöket är att lära sig mer om hur man odlar i växthus i arktiska förhållanden.

- Det finns inte så många platser på jorden som har liknande klimat som Magallanes. Här i Österbotten är väderförhållandena ändå ganska lika även om det är mycket blåsigare i Magallanes, säger Figueroa och blickar ut över det vintriga landskapet.

Foto: Niklas Ulfvens

José Miguel Figueroa fick med sig en hel del kunskap till Chile från sina besök i Österbottens växthus.

Magallanes är beroende av import av grönsaker från centrala Chile som har medelhavsklimat. Men avstånden är långa och förbindelserna dåliga så de grönsaker man får är ofta skördade en vecka tidigare och är av dålig kvalitet. Under coronapandemin fick man inga grönsaker alls vilket lett till att man nu vill minska beroendet av importen från övriga landet.

Nu hoppas José Miguel Figueroa att man redan i vinter (det är för tillfället höst i Magallanes) ska kunna odla grönsaker i växthus. Sallat är vad han vill börja med eftersom det är lättodlat och skörden kan bli stor. De växthus man hittills har byggt i Puerto de Natales där är ändå ganska små. Dessutom är de rundade för att vinden inte ska riva i dem så mycket.

José Miguel Figueroa är imponerad av hur man i Österbotten byggt upp en växthusnäring i så pass kalla förhållanden. Han är förstås medveten om energikrisen och vad den inneburit för branschen. I Magallanes är energitillgången ändå tryggad med både gas och vindkraft.

- Tekniken har vi redan, nu måste vi bara bygga upp ett ekosystem kring detta och även bygga upp ett samarbete med universiteten. På något sätt borde vi få växthusnäringen konkurrenskraftig i Magallanes och samtidigt minska klyftorna mellan de olika delarna av Chile.

Gå till "Aktuellt från förbundet"