Vy av en å som rinner genom grönskande skog. Näkymä joelle, joka virtaa läpi rehevän metsän.

Blogi: Kestävä Pohjanmaa on parempi Pohjanmaa

22.11.2024

Ekosysteemilähtöinen suunnittelu, luontopohjaiset ratkaisut, luonnon ennallistaminen, ekologinen kompensaatio – tällä hetkellä ja tulevaisuudessa ajankohtaisten termien luetteloa voi jatkaa loputtomiin. Tällaista terminologiaa ei ole aina helppoa ymmärtää, etenkään kun se mieluiten kuuluisi hallita usealla kielellä. Luetelluilla termeillä pyritään kuitenkin kaikkinensa samaan päämäärään eli luonnon monimuotoisuuden edistämiseen, turvaamiseen ja kehittämiseen, jotta luonnolla ja sen myötä ihmisillä olisi mahdollisuus voida hyvin.

Luontopohjaisia ratkaisuja tulee tavoitella yhteiskunnan myötävaikutuksella. Alueen asukkaat voivat kokea, että jollekin asialle pitäisi tehdä jotain, vaikkapa muuttaa nurmikenttä niityksi tai ennallistaa ojitettu vesistö, jotta kalat pääsevät kulkemaan ylävirtaan. Työ tehdään yhdessä, ja tällä tavoin aikaansaadaan monimuotoisempi luonto ja luodaan asukkaille parempi lähiympäristö ja yhteisö.

Luontopohjaisten ratkaisujen haasteena on niiden hyödyntäminen laajemmassa mittakaavassa sekä myös niiden moninkertaistaminen, mikä vaatii innovaatioita, sitoutumista ja voimavaroja. Sen vuoksi tarvitaan kuntia ja yrityksiä torjumaan luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ja valitsemaan luontopohjaisia ratkaisuja, jotka auttavat kohti kestävämpää yhteiskuntaa. Kestävä Pohjanmaa on parempi Pohjanmaa – kaikille.

Pohjanmaan liitto tekee yhteistyötä Etelä-Pohjanmaan liiton ja Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kanssa alueellisen luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman (LUMO-ohjelman) laatimiseksi luonnonsuojelulain 13 §:n mukaisesti. LUMO-ohjelma on työkalu luontokadon torjuntaan. Osana ohjelmaa kootaan tietoa luonnon tilasta Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla sekä siihen kohdistuvista uhista ja paineista. Suomen ympäristökeskus selvittää parhaillaan luonnon monimuotoisuutta molemmissa maakunnissa. Selvitys tukee LUMO-ohjelman valmistelua, ja sen on määrä valmistua vuoden 2024 lopussa. Varsinaista luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelmaa ryhdytän laatimaan ensi vuoden alussa. Toimeenpanosuunnitelmassa määritetään tavoitteet ja toimenpiteet, joiden avulla edistetään ja turvataan maakunnan luonnon monimuotoisuutta.

Alueellisen luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman laatimisessa tärkeää on laaja yhteistyö. Siksi on perustettu eri sidosryhmistä koostuva yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on osallistua työn ohjaamiseen, tehdä linjauksia sekä seurata työn edistymistä. Suuremmalle joukolle asianosaisia järjestetään lisäksi teemakohtaisia työpajoja.

Christine Bonn
Ympäristöasiantuntija
Pohjanmaan liitto

Siirry "Blogi"-sivulle