Bark 15 vuotta: Lastenkulttuuri luo edellytyksiä osallisuudelle ja innostumiselle
Elokuussa 2009 syntyi Pohjanmaalle uusi verkosto, kun Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto Bark näki päivänvalon. Tuolloin Pohjanmaan liiton hallinnoima Bark tuli osaksi valtakunnallista Taikalamppu-verkostoa, joka sai osittaista rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Lastenkulttuurikeskukset saivat omat kehittämistehtävänsä. Barkin tehtävänä oli kehittää kulttuuri- ja taide-elämyksiä alueen lapsille ja nuorille sekä erikoistua kulttuuriperintökasvatukseen ja kaksikielisiin palveluihin. Valtakunnallisen verkoston tavoitteena oli luoda toimintaa, jonka avainsanoja olivat laatu, tasa-arvo, lapsilähtöinen toiminta sekä taide ja kulttuuri. Kenttä oli laaja, eikä valmiita rakenteita tekemiselle ja etenemiselle ollut olemassa. Pelkkä esitysten ja tuotantojen ostaminen laajalle kaksikieliselle alueelle, jolla oli rajallinen rahoitus, ei ollut vaihtoehto. Barkilla ei myöskään ollut kulttuurikeskusta, josta käsin työskennellä.
Alusta alkaen johtoajatuksenamme oli, että matkustamme laajasti maakunnassa, jotta tavoitamme mahdollisimman suuren joukon kohderyhmäämme. Tämä pätee yhä 15 vuotta myöhemmin. Toiminnan on oltava maantieteellisesti, kielellisesti ja sosioekonomisesti tasa-arvoista. Pohjanmaa on vuonna 2024 kansainvälinen maakunta ja tämä näkyy myös monikielisessä toiminnassamme ja yhteistyössämme vastaanottokeskusten kanssa.
Pyrimme saamaan aikaan mahdollisimman tasavertaista toimintaa tarjoamalla erilaisia ohjelmia kunnan vuosiluokille ja samalla luomaan tilaisuuksia osallisuudelle ja innostumiselle. Jos esimerkiksi kotiseutumuseossa järjestetään aikamatka, kutsutaan kaikki kunnan 3.–4.-luokkalaiset mukaan kieliryhmästä riippumatta. Nykyään lähes jokaisessa Pohjanmaan kunnassa on kulttuurikasvatussuunnitelma, jossa luetellaan luokka-asteet, joilla käydään kirjastossa, museossa tai taide- tai draamatyöpajassa. Barkilla on ollut ilo olla mukana kulttuurikasvatussuunnitelmatyössä alusta alkaen ja tukea sekä innostaa kuntia kehittämään omat suunnitelmansa.
Yhteistyö monien eri organisaatioiden kanssa on alusta alkaen ollut keskeinen tavoite. Mikään kunta ei ole samanlainen: se, mikä on toiminut yhdessä kunnassa, on toisessa ollut täydellinen katastrofi. Siksi asioiden hoitamiseen tarvitaan joustavuutta.
Olemme järjestäneet monia aikamatkoja ja suuria tuotantoja useiden museoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Nykyään toimintaamme kuuluu lukuisia eri taidemuotoja: tanssia, kuvataidetta, musiikkia, sanataidetta, sirkusta. Aktiviteetit tapahtuvat paikan päällä, hybridinä tai digitaalisesti. Lisäksi ostamme ammattilaisilta lastenkulttuurituotantoja ja vuosien varrella olemme voineet tarjota myös monille paikallisille taide- ja kulttuuritoimijoille tilaisuuksia lastenkulttuurin tekemiseen. Pohjanmaalla on nyt suuri määrä toimijoita, jotka tuottavat ammattimaisesti eri ikäryhmille sopivaa lapsilähtöistä kulttuuria.
Tarikalamppu-verkosto on nykyään Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Barkilla on kolme kokopäiväistä työntekijää ja lisäksi osa-aikaisia työntekijöitä eri hankkeissa. Toiminta haarautuu perustyön lisäksi erilaisiin kansallisiin ja kansainvälisiin projekteihin. Strategiamme on olla ”Suomen paras lastenkulttuuriverkosto, joka osallistaa kaikki lapset ja nuoret tasavertaisesti ja innostavasti yhteistyössä alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa.”
Annina Ylikoski, koordinaattori, Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto Bark, Pohjanmaan liitto