På bilden från vänster: Österbottens Föreningar rf:s styrelseordförande Markku Pulli, landskapsdirektör Mats Brandt, organisationsdelegationens ordförande Henna Minkkinen, Vörå kommuns fritidssekreterare Alf Wiklund och Vörå kommunfullmäktiges ordförande

Vöyrin kunta Vuoden järjestöystävällinen kunnaksi – Pohjanmaan osallisuusareenan teemana kuntien ja järjestöjen välinen yhteistyö

27.11.2023

Vöyrin kunta palkittiin vuoden järjestöystävällisenä kuntana Pohjanmaan osallisuusareenassa maanantaina 27. marraskuuta. Palkinnon myönsivät Pohjanmaan järjestöneuvottelukunta, Pohjanmaan liitto ja Pohjanmaan Yhdistykset ry.

- Palkinnon myötä haluamme tuoda esiin sitä hyvää työtä, jota Pohjanmaalla kunnissa tehdään. Haluammekin kiittää ihan jokaista kuntaa siitä, että ne ovat paneutuneet kampanjaan näin huolella ja tehneet näin upeaa työtä järjestöyhteistyön kehittämiseksi, kertoo järjestöneuvottelukunnan puheenjohtaja Henna Minkkinen.

- Valinta ei ollut helppo ja tämä on pelkästään positiivista. Pohjanmaan kunnissa tehdään paljon monipuolista yhteistyötä järjestöjen ja yhdistysten kanssa ja tuetaan niiden toimintaa. Vaikka haluaisimme palkita jokaisen kunnan, niin yksi on valittu, Minkkinen jatkaa.

Voittajakunnan valinnasta Pohjanmaan järjestöneuvottelukunta toteaa muun muassa, että kunta on ottanut järjestöt huomioon eri asiakirjoissaan, järjestää sekä suurempia että pienempiä yhdistysiltoja, tarjoaa vöyriläisille yhdistyksille myös ilmaisia tiloja sekä tukee monipuolisesti eri toimialoilla toimivia yhdistyksiä.

Kunta itse tuo esille, että se harjoittaa matalan kynnyksen toimintaa ja pyrkii auttamaan yhdistyksiä mahdollisuuksiensa mukaan. Lisäksi sen tavoitteena on, että huolehditaan toisista pienin, yksinkertaisin keinoin ja autetaan parhaan mukaan. Pääpaino on tietysti taloudellisessa avustamisessa, mutta asiantuntemusta pyritään tarjoamaan tarvittaessa. Kunnalla on matala kynnys ottaa yhteyttä yhdistyksiin eri asioissa. Nämä kunnan esiintuomat asiat toivat sen ”pienen lisän” ja vakuuttivat valintaa tehneet.    

Valinnassa hyödynnettiin Järjestöystävällisen kunnan toimintamallissa* luotuja järjestöystävällisen kunnan kriteereitä, joita ovat mm. järjestöyhdyshenkilön nimeäminen, maksuttomien tilojen tarjoaminen järjestöjen käyttöön ja järjestötoiminnasta viestiminen kunnan asukkaille. Jokaiselle kunnalle on lähetetty samanlainen lomake, jossa kriteerit ovat. Huomioon on myös otettu se, että kunnat ovat erikokoisia ja toiminta on suhteutettu kunnan kokoon.

Kunta-järjestöyhteistyö lisää osallisuutta

Pohjanmaan osallisuusareenan teemana oli kuntien ja järjestöjen välinen yhteistyö. Järjestöjen merkitys kuntalaisten arjessa on merkittävä. Kuntaliiton ruotsinkielisen toiminnan johtaja, Ulf Stenman valotti puheenvuorossaan sosiaalisesti kestävää kehitystä kuntien ja järjestöjen yhteistyönä.

Yhdistysten ja kuntien välisen yhteistyön rakentaminen edellyttää sekä kulttuuria että rakennetta, toi puolestaan esille Fredrik Björk, yliopiston lehtori Malmön yliopiston kaupunkitutkimuksen tiedekunnasta. Björk on myös aktiivinen Malmöandanissa, joka on sopimus Malmön kaupungin ja järjestöjen välillä. Kehittämispäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen Mannerheimin lastensuojeluliitosta kertoi MLL:n työstä kuntien kumppanina.

Vaasalaiselle nuorelle Ian Mittilälle osallisuus on mahdollisuuksia olla mukana ja vaikuttaa asioihin. Arki on aktiivista ja täynnä mukavia hetkiä eri yhteisöissä.

- Opiskelen parhaillaan Vamialla media-alan opinnoissa ja vapaa-aikaa vietän esimerkiksi musiikkiharrastuksen parissa. Toimin myös vapaaehtoisena Vaasan meripelastusyhdistyksessä, ja nuorten asioihin haluan vaikuttaa aktiivisesti Vaasan nuorisovaltuuston kautta, Mittilä sanoo.

Osallisuustyötä, jota tehdään niin järjestöissä kuin kuntien ja järjestöjen välisenä yhteistyön Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan järjestöneuvottelukunta ja Pohjanmaan Yhdistykset ry halusivat nyt nostaa esiin Vuoden järjestöystävällinen kunta -palkinnon myötä. Palkinnon tarkoituksena onkin kannustaa kuntia ja järjestöjä tiiviimpään yhteistoimintaan sekä nostaa esiin toimivia käytänteitä Pohjanmaan kuntien ja järjestöjen välillä.

Pohjanmaan osallisuusareenaa on järjestetty vuodesta 2019. Yhteistyössä 27.11.2023 mukana olivat Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan järjestöneuvottelukunta, Pohjanmaan Yhdistykset ry. (POHY), Kuntaliitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Kuuloliitto / Vaasan seudun kuuloyhdistys ry.

Kuvassa vasemmalta: Pohjanmaan Yhdistykset ry:n hallituksen puheenjohtaja Markku Pulli, maakuntajohtaja Mats Brandt, järjestöneuvottelukunnan puheenjohtaja Henna Minkkinen, Vöyrin kunnan vapaa-aikasihteeri Alf Wiklund ja Vöyrin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kjell Heir.

* Hyödynnetty Järjestöystävällisen kunnan toimintamalli on kehitetty Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:n hallinnoimassa Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hankkeessa (2017–2020), jonka tarkoituksena oli tukea erityisesti sosiaali- ja terveysalan järjestöjä maakunta- ja sote-uudistuksessa. Hankkeessa pohdittiin yhdessä alueen järjestöjen kanssa niitä asioita, joihin järjestöt erityisesti halusivat vaikuttaa. Näistä nousi järjestöystävällisen kunnan seitsemän teesiä. Pohjois-Pohjanmaan liitto on näiden pohjalta tehnyt suositukset järjestöyhteistyölle. Toimintamallia hyödynnettiin myös Pohjanmaalla Pohjanmaan Yhdistyksen ry:n hallinnoiman vastaavan Järjestö 2.0 -hankkeen toimesta jo ennen koronapandemiaa. Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne ja Järjestö 2.0 -hanketta rahoitti Veikkauksen tuotoilla Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA osana valtakunnallista Järjestöt mukana muutoksessa -hankekokonaisuutta. 

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle