Glödlampa med gröna blad inuti. Hehkulamppu, jonka sisällä on vihreitä lehtiä.

Hanketarina: Enertelligence optimoi pk-yritysten kestävää kehitystä

12.8.2024

Epävarmojen energiamarkkinoiden vuoksi energiatehokkuuden optimointi, uusiutuvan energian käyttö ja digitaalisen datan hyödyntäminen ovat ratkaisevan tärkeässä roolissa ekonomisen ja ekologisen kestävyyden sekä energiaomavaraisuuden kannalta.

Enertelligence-hanke, joka on Pohjanmaan liiton kautta saanut rahoitusta Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF), pyrkii ratkaisemaan energian tuotannon ja kulutuksen haasteet optimoidun energiankäytön ja varastointiratkaisujen avulla, kehittämällä paikallisesti optimoituja, älykkäitä uusiutuvan energian ratkaisuja, jotka tukevat Suomen ja EU:n ilmasto- ja päästötavoitteita.

Enertelligencen toteuttaa Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) TKI-yksikkö, Muotoilukeskus MUOVA, jonka ydinosaamista ovat teollinen ja palvelumuotoilu, brändi- ja graafinen suunnittelu, käyttäjäkokemuksen muotoilu sekä liiketoimintastrategiatyö.

Hankkeen tarkoituksena on tukea energiatehokkuutta ja edistää uusiutuvan energian käyttöä pk-teollisuussektorilla digitaaliseen dataan perustuvien älyratkaisujen avulla. Hanke keskittyy vähentämään energian varastointitarvetta, edistämään vähähiilisiä teollisia käytäntöjä ja luomaan uusia vihreitä, aineettomia liiketoimintamahdollisuuksia. Enertelligence tukee pk-teollisuusyritysten energiankäytön säästötoimia, kohdistuen myös ICT-palveluita tarjoaviin yrityksiin, jotka kehittävät dataperusteisia ratkaisuja kestävään energiankulutukseen. Lisäksi hanke sitouttaa kehitys-, neuvonta- ja edunvalvontajärjestöjä tukemaan yritysten energiasiirtymää.

Enertelligence-hanke pyrkii tuottamaan viisi palvelukonseptia datapohjaisista päätöksentekosovelluksista. Nämä konseptit havainnollistavat digitaalisen datan visualisointia, vuorovaikutusmahdollisuuksia, analytiikan automatisointia ja tekoälyn hyödyntämistä. Palvelukonseptit kehitetään erilaisiin käyttötilanteisiin, joissa voidaan säädellä energiankulutusta uusiutuvan energian tuotannon mukaan. Lisäksi REWISE-alustaa hyödyntäen luodaan kaksi VR-demonstraatiota, jotka esittelevät näitä datapohjaisia päätöksentekosovelluksia erilaisissa skenaarioissa. Näitä VR-demoja testataan yhteistyössä yritysten kanssa niiden energiansäästö- ja uusiutuvan energian käytön tehokkuuden arvioimiseksi. Käyttäjäpalautetta kerätään testauksen jälkeen käytettävyyden ja hyödyllisyyden arvioimiseksi, mikä korreloi vahvasti tulevan käyttöpotentiaalin kanssa.

Pitkällä aikavälillä Enertelligance tukee uusiutuvan energian käyttöä ja energiansäästöä pk-sektorin teollisuudessa datapohjaisten ratkaisujen avulla, mikä vahvistaa yritysten kestävyyttä, jatkuvuutta ja kasvua. Vaikutusta mitataan osallistuvien yritysten määrällä ja niiden palautteella. Enertelligence avaa pk-yrityksille ympäristöystävällisiä ja kestäviä liiketoimintamahdollisuuksia, jotka todennetaan uusien palvelukonseptien avulla. Hankkeen myötä kehitetyt demonstraatiot tukevat saavutettavien, käyttäjäystävällisten ja päätöksentekoa tehostavien datapohjaisten palveluiden käyttöönottoa. Lisäksi ne edistävät energiatiedon, kehittyneiden datapohjaisten analyysien ja tekoälyn hyödyntämistä teollisuudessa. Hankkeen tulokset dokumentoidaan ja niitä hyödynnetään akateemisissa julkaisuissa.

Enertelligence-hanke edistää myös alueellista TKI-yhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen välillä, mistä ovat osoituksena mm. yhteiskehittämistilaisuudet.

Alueen pk-yritykset voivat hyödyntää hankkeen tuloksia kilpailukykynsä kehittämisessä, joka osaltaan edistää koko alueen kilpailukykyä, kasvua, houkuttelevuutta ja arvostusta.

Teksti: Tomi Paalosmaa

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle