Ennätysmäärä sai kokea lastenkulttuuria Pohjanmaalla 2019
Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto Barkin toimintaan osallistui ennätysmäärä osallistujia vuonna 2019. Jopa 17 500 henkilöä, suurin osa heistä lapsia ja nuoria, sai tutustua Barkin tarjontaan. Samalla Bark juhli 10-vuotista toimintaansa.
Vuoden 2019 aikana Bark on järjestänyt aikamatkoja, taidetyöpajoja, kansanmusiikkityöpajoja, tanssiopetusta, ohjelmaa maailmanperintöalueen kulttuuriympäristöstä esikouluille sekä osallistunut lukuisiin tapahtumiin ja näyttelyihin.
Bark järjestää kulttuuritoimintaa esikouluille ja peruskouluille sekä kotouttamisopetusta maahanmuuttajille. Barkin toiminta-alueeseen kuuluvat Pohjanmaan 15 kuntaa ja Kokkola. Kansallisessa Taidetestaajat-jättihankkeessa Bark koordinoi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan kuntia. Taidetestaajat tarjoaa kulttuurielämyksiä Suomen kaikille kahdeksasluokkalaisille.
Lastenkulttuuri saavuttaa entistä useampia nuoria Pohjanmaalla ja Barkin koordinaattorin Annina Ylikosken mukaan edellytykset ovat muuttuneet parempaan suuntaan.
– Näiden 10 vuoden aikana lastenkulttuuri on saanut näkyvyyttä ja tilaa kaikissa Pohjanmaan kunnissa eri tavoin. Monet lapset kokevat taidetta, tanssia, aikamatkoja tai teatteria ensimmäistä kertaa Barkin toiminnan kautta, sanoo Annina Ylikoski.
Monessa tapauksessa Barkin toiminnan avulla voidaan herättää nuorten osallistujien kiinnostus kulttuuria kohtaan.
– Meiltä on usein kysytty ”Saammehan tehdä tätä uudestaan ensi viikolla?” sekä taideohjelman, tanssin ja aikamatkojen jälkeen, sanoo Annina Ylikoski.
Aikamatkoja ja sanataidehanke vuonna 2020
Vuoden 2020 aikana Bark osallistuu Uudenkaarlepyyn ja Kokkolan 400-vuotisjuhlintaan muun muassa järjestämällä aikamatkoja ja ”historiashokin” uussuomalaisille. Tulossa on myös laaja sanataidehanke ala-asteille. Bark jatkaa myös perustoimintansa, johon kuuluu aikamatkoja ja kulttuuriohjelmaa kunnissa, sekä Taidetestaajien viimeisen vuoden koordinointi.
Bark toimii Pohjanmaan liitossa, kuuluu lastenkulttuurikeskusten valtakunnalliseen verkostoon ja saa osarahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja KulturÖsterbottenilta. Bark on saanut tukea myös Svenska kulturfondenilta, Aktiasäätiöltä ja Nordplusilta.