Tärkeää ajankohtaista tietoa EAKR-hankkeille

19.3.2020

Koronavirusepidemian huomioiminen rakennerahastotoiminnassa

Lisätietoa viranomaisten ohjeistuksesta hanketoimijoille päivitetään rakennerahastot.fi -sivustolle: http://www.rakennerahastot.fi/web/lansi-suomen-suuralue/uutiset.
Pyydämme seuraamaan rakennerahastot.fi -sivustoa mahdollisten uusien päivitysten osalta. Lisäksi Pohjanmaan liitto informoi hanketoteuttajia sähköpostitse sekä liiton kotisivuilla https://www.obotnia.fi/rahoitus/.

Lisätietoja antaa Johanna Leppänen, johanna.leppanen@obotnia.fi, 044 320 6909.

Suomi.fi-tunnukset käyttöön EURA 2014 -järjestelmään kirjauduttaessa

EURA 2014 -järjestelmään tunnistautuminen muuttui 16.3.2020 alkaen. Tämä jälkeen hakijan palveluihin tunnistaudutaan Suomi.fi-tunnistuksen kautta joko pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. KATSO-TUNNISTAUTUMINEN EI ENÄÄ OLE KÄYTÖSSÄ. Lue tunnistuksen ja valtuuttamisen muutoksista tarkemmin osoitteessa http://www.rakennerahastot.fi kohdassa ”Sähköinen asiointi”.

Verkkopalvelujen saavutettavuusvaatimukset

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019) on tullut voimaan 1.4.2019. Laki velvoittaa julkishallintoa tekemään digitaalisista palveluistaan saavutettavuusvaatimusten mukaisia. Lakia sovelletaan myös yrityksien, säätiöiden, yhdistysten ja muiden yhteisöjen digitaalisiin palveluihin, jos ne saavat viranomaiselta erityisavustusta verkkopalvelun kehittämiseen, tarjoamiseen ja ylläpitämiseen. Tällöin palvelujen tulee olla saavutettavia.

Lain taustalla on YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista, joka korostaa vammaisten ihmisten osallisuutta ja mahdollisuutta itsenäiseen asiointiin myös digitaalisessa ympäristössä. Käytännössä saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen voi käyttää digitaalisia palveluja mahdollisimman helposti, myös mahdollisin apuvälinein. Palvelun sisältö tulee esittää sellaisessa muodossa, johon vastaanottaja pääsee helposti käsiksi. Tieto voidaan esittää esimerkiksi sekä tekstinä että äänimuodossa. Keskeistä on myös sisällön ymmärrettävyys: onko tieto esitetty siten, että se on helposti ymmärrettävissä?
Hankkeiden, joiden verkkopalveluja saavutettavuusvaatimukset koskevat, tulee laatia palveluihinsa saavutettavuusselosteet.

Lisätietoa:
Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta
Mitä verkkopalvelu tarkoittaa?
Malli saavutettavuusselosteesta

Tutustu myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämään sivustoon saavutettavuusvaatimukset.fi, josta löytyy tietoa ja ohjeita saavutettavuudesta sekä Celian saavutettavuussivustoon saavutettavasti.fi, joka opastaa verkkosisällön ja viestinnän saavutettavuudessa. Hankkeissa kannattaa ensimmäisessä vaiheessa keskustella oman organisaation viestinnän asiantuntijoiden kanssa, miten verkkosivujen uudistusta ollaan toteuttamassa. Mahdollinen muutoshakemus tarvitaan, jos hankkeen nimenomaisena tehtävänä on tietyn verkkopalvelun kehittäminen, tarjoaminen tai ylläpito.

Ohjausryhmän pöytäkirjat

Ohjausryhmän pöytäkirjoista on saatu tarkennettu ohjeistus työ- ja elinkeinoministeriöstä: kyse on pöytäkirjoista, ei muistioista ja näin ollen ohjausryhmän pöytäkirjat tulee allekirjoittaa ohjausryhmän puheenjohtajan ja sihteerin toimesta. Muutoshakemusten yhteydessä tämä tieto kirjataan myös muutospäätökseen.

Siirry "Ajankohtaista rahoituksesta"-sivulle